Schoffelen, maaien, wieden, rieken, hakken, branden en spuiten. Allemaal werkwoorden die van toepassing zijn op onkruid. Hoe je het wendt of keert, onkruid bestrijden of onderdrukken blijft een terugkerend gevecht in iedere tuin.
Er zijn meer haters dan minnaars van onkruid. Onkruiden kunnen lastig zijn maar ze zijn ook nuttig.
Ze kunnen sierwaarde hebben omdat ze mooie bloemen hebben. Dit kan vlinders aantrekken. Vlinders kunnen hun eitjes erop afzetten. De plant kan ook dienst doen als voeding voor rupsen. Sommige onkruiden trekken nuttige insecten aan zoals bijen.
Bepaalde onkruiden zijn te gebruiken als plantenvoeding. Je moet ze een paar weken in water laten rotten en zo ontstaat gier. Andere onkruiden kan je gebruiken om thee mee te zetten.
Een andere manier om te profiteren van onkruid is om deze te gebruiken als verfstof voor wol of er papier van maken omdat ze mooie vezels hebben. De oprichters van Marktplaats.nl zijn nu verbouwers van brandnetels waarvan prachtige stoffen gemaakt kunnen worden in combinatie met wol en katoen.
Om gezond te blijven gebruiken mensen onkruiden met geneeskrachtige eigenschappen. Veel soorten zijn giftig om te eten maar er zijn er ook die gewaardeerd worden vanwege hun specifieke smaak. Koks gebruiken het in hun gerechten.
Tja ik behoor zelf tot de groep van de onkruidhaters maar misschien moet ik toch iets anders gaan kijken naar het kruid dat op de verkeerde plek groeit!

Share