Het maken van een beplantingsplan is een tijdrovende klus.
Je wilt dat er eigenlijk heel het jaar iets te beleven valt in een tuin. Zelf ben ik liefhebber van strakke, duidelijke lijnen met uitbundige beplanting. Maar wat wil de klant? Vaak krijg ik te horen, niet te veel onderhoud. Bij een terras wil je vooral privacy creëren. In de tuin moet dus een goede verhouding tussen groen en verharding komen. Met de beplanting speel je met verschillende hoogtes, kleuren, vormen en bladstructuren. Toekomstige tuinbezitters zijn vaak duidelijk over de kleuren die ze wel of juist niet willen. Maar ja dan zijn we er nog niet.
Regelmatig krijg ik dan opmerkingen in de trant van, Ja dat paarse bloementje met van die mooie groene blaadjes. Je weet wel met van die schermbloemen. He heet die ook al weer…… Heb dan altijd het idee dat ik in een soort raadspelletje zit. Er zijn namelijk wel honderden paarse schermbloemen. Meestal laat ik mensen door een plantenboek bladeren en dan gaan ze vanzelf commentaar geven. Ja deze vind ik mooi of deze absoluut niet. Voorkeur voor kleur is voor de meeste makkelijker aan te geven. Geel is niet de favoriet maar de lila paars blauwtinten met een beetje wit staat met stip op 1.
Na het in kaart brengen van de wensen begint voor mij het grote puzzelen. De ligging van de tuin, grondsoort, bloeiperiode, groenblijvend, hoogte, en wind hoeveelheid zijn zaken waar rekening mee wordt gehouden. Na het nodige puzzelen ontstaat een tuin met overal groen, spanning en waar de toekomstige tuinbezitters zich prettig voelen. Formosus maakt de tuin die bij je past!

Share