De winter van 2016-2017 stelt tot nu toe niet veel voor maar op dit moment ben ik blij dat ik binnen zit. De natte sneeuw en hagel zo te horen klets tegen ons keukenraam. Volgens de weervoorspelling komt er een vorstperiode aan. Stilletjes heb ik de hoop dat we na een aantal schaatsvrije jaren misschien dit jaar de zolder op moeten om de ijzers op te gaan zoeken.

In januari is er qua tuinwerkzaamheden niet gek veel te doen. Toch ben ik van de week in een waterig zonnetje met de snoeischaar in de weer geweest.
Januari/februari is een geschikte tijd om de blauwe regen onder handen te nemen. Aangezien wij er 6 in onze tuin hebben staan die groeien over verschillende pergola’s, is het een middagvullende activiteit.

De botanische naam voor Blauwe regen is Wisteria. Je schijnt links en rechts draaiende yoghurt te hebben maar de draairichting is ook het verschil tussen de verschillende Wisteria’s. De ene slingert rechtsom en de andere in tegenovergestelde richting. Rond januari/februari, snoei je de zijtwijgen terug tot ongeveer 10-15 centimeter. Je volgt dus de hoofdtak die je herkent omdat deze het dikste is en alle zijtakken mag je wegknippen net iets boven een oogje. (verdikking) Het snoeien moet altijd bij vorstvrij weer gebeuren anders is er kans dat je deze mooie klimplant beschadigd.

Onze blauwe regens zijn er klaar voor om over een paar weken weer uit te lopen en de prachtige geurend bloemtrossen te laten opvallen. Voor een goede bloei is het aan te bevelen de blauweregen twee keer per jaar te snoeien. Dat voorkomt dat de plant een wirwar van takken wordt en zorgt ervoor dat de geurende bloemtrossen straks goed opvallen.

De slingerende klimmer is een snelle groeier in juli/augustus vindt er nog een keer een snoei plaats. 
Met de komende vorstperiode in het vooruitzicht ben ik blij dat ik afgelopen week dit klusje hebt geklaard.

Bewaren

Bewaren

Share